Μέθοδοι

DIR FLOORTIME

DIR FLOORTIME

 

Στο κέντρο μας παρέχουμε αποκλειστικά μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους παρέμβασης στο φάσμα του αυτισμού.

Πρόκειται για τον πρώτο και μοναδικό εξειδικευμένο χώρο παρέμβασης που είναι επίσημα πιστοποιημένος και αναγνωρισμένος ως χώρος εφαρμογής της μεθόδου DIR.

Η μέθοδος απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους σε όλο το φάσμα του αυτισμού ανεξάρτητα λειτουργικότητας (υψηλής/μέσης/χαμηλής λειτουργικότητας) και ηλικίας. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην πρώιμη παρέμβαση όσο και σε παιδιά που έχουν πολύ καλό λόγο αλλά δυσκολίες συμπεριφοράς/κοινωνικοποίησης.

Πριν από περίπου 40 χρόνια, ένας ψυχίατρος, ένας από τους πρωτοπόρους σε αυτό το νέο αναδυόμενο πεδίο της Βρεφικής Ανάπτυξης, ο Stanley Dr. Greenspan, ενώ εργαζόταν με παιδιά, παρατήρησε ότι όταν οι ενήλικες δεν επιμένουν στη δική τους ατζέντα όταν παίζουν με το παιδί, αλλά ακολουθούν το παιδί τότε το παιδί μπαίνει πραγματικά σε μια αλληλεπίδραση. Και από την αλληλεπίδραση, αυτές οι σχέσεις γίνονται καύσιμο για μελλοντική ανάπτυξη.

Ανέπτυξε την προσέγγιση DIRFoortime, η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τα βασικά αναπτυξιακά θεμέλια για τη σχέση, τη σκέψη και την επικοινωνία για κάθε παιδί, με ή χωρίς δυσκολίες.

Πρόκειται για ένα μοντέλο βασισμένο στις δυνατότητες  και τα θετικά του παιδιού (Strength-based model). Επικεντρώνεται στο να κτίσει πυρηνικές ικανότητες οι οποίες υποστηρίζουνε την ανάπτυξη του ατόμου ενώ ταυτόχρονα  θεωρεί τους γονείς ως τον ακρογωνιαίο λίθο.  Είναι ένα μοντέλο με μεσολαβητή τον γονέα (parent-mediated model). Μειώνεται η έμφαση που δίνεται στις επιφανειακές συμπεριφορές και στη συμμόρφωση και επικεντρώνεται κυρίως στην προώθηση της ανάπτυξης παρά στην εκπαίδευση δεξιοτήτων ή πληροφοριών.

Η ακροστοιχίδα του ονόματος του συνθέτει και τις βασικές αρχές του. Πρόκειται για ένα μοντέλο αναπτυξιακό (D-developmental), σχεσιακό (R-Relationship) βασισμένο στις ατομικές διαφορές κάθε ατόμου (I-Individual). Χρησιμοποιεί μία σκάλα με έξι στάδια ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης και ο θεραπευτής ακολουθεί το ενδιαφέρον του παιδιού και το ‘προκαλεί’ να ανέβει στη σκάλα με όχημα τη σχέση τους.

Λέγεται Floortime όχι γιατί γίνεται στο πάτωμα αλλά γιατί ο θεραπευτής συναντά το παιδί στο επίπεδο του.

Μοιραστείτε αυτή την σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση